Hvad vil du gerne vide noget om? Hvad kan man på Verdenslinjen? Søg for eksempel på Studieretninger Hvad leder du efter? Tast dit søgeord her
Af lærer Peter Weber Vindum

Glas og stål 

Det kommer næppe bag på nogen, at Belgiens hovedstad ofte vælges som destination for en samfundsfaglig studietur i gymnasiet. Vi kender alle Bruxelles som værtsby for en stor del af EU’s institutioner, og for vores indre øje ser vi nok først og fremmest byens europæiske kvarter med dets ikoniske og overvældende arkitektur i glas og stål. Bruxelles er et symbol på politisk fremskridt så vel som politisk magt, og muligheden for et kik ind bag facaden, ind i Europas politiske maskinrum, var også en af hovedårsagerne til, at vi i 3.c lod nålen pege mod Belgien. Ved ankomsten til vores hostel i Heyvaert-distriktet, byens tidligere industrikvarter, blev det dog tydeligt, at Bruxelles har andet og mere at byde på end sit politiske liv.  

En spraglet storby
En følgevirkning af at være hovedstad for det europæiske samarbejde er, at en tredjedel af Bruxelles indbyggere ikke kommer fra Belgien. Denne særlige demografi har skabt en by, der emmer af diversitet, og hvor forskellige kulturer og traditioner flyder sammen i bybilledet. Disse kulturelle nuancer fik vi blandt andet glæde af, når det handlede om at stille sulten. Busturens mange tyske rastepladser blev til alles store tilfredshed skiftet ud med alt fra moules frites og belgiske vafler til italienske gade-restauranter og libanesisk streetfood.
Tirsdag morgen stod dog for 3.c’s vedkommende ikke på kulinariske glæder, men derimod på en længere spadseretur gennem byen til det europæiske kvarter og et besøg hos Dansk Arbejdsgiverforening. Her hørte vi om interesseorganisationens arbejde med at varetage en stor del af det private danske arbejdsmarkeds interesser i EU. Samme eftermiddag gik turen med bus til byens berømte og omdiskuterede AfrikaMuseum, det blev bygget i 1897 for at fremvise Kong Leopold d. 2’s nyetablerede koloni i Centralafrika.  

En tur i tidsmaskinen 

Onsdag morgen satte vi os igen i bussen og forlod den pulserende storby til fordel for et besøg til Vestflanderens hovedby, Brugge. På knap to timer bevægede vi os 500 år tilbage i tiden til en af Europas bedst bevarede højmiddelalderbyer og vigtigste handelsbyer. Som en del af Hanseforbundet dannede byen i en lang periode ramme for en enorm velstand, der nu står tilbage i form af byens velbevarede middelalderarkitektur. Som kontrast til det moderne og fremadskuende EU-kvarter gav besøget til Brugge os et levende indblik i Europas politiske og handelsmæssige fortid. Ved at gå os trætte på byens gamle brosten og se op ad de metertykke kampestensmure, mærkede vi her historiens vingesus. 

Torsdag, vores sidste hele dag på turen, bød på et besøg hos Europakommissionen. Her gav en af kommissionens danske jurister os indblik i sit daglige arbejde som en del det store EU-maskineri. På hele turen var vejrguderne med os, og vi nød endnu en solrig dag i byens centrum. Om aftenen mødtes vi på Grand Place, byens smukke og helstøbte rådhusplads. Pladsen, der på nederlandsk går under navnet Grote Markt, prydes hele vejen rundt af usædvanligt velbevarede renæssance- og barokbygninger, der efter det franske bombardement af byen i 1695 blev restaureret af byens bedre borgerskab. Her afsluttede vi i fællesskab turens officielle program med en overdådig tur ud i det Belgiske køkken – selvfølgelig med en belgisk vaffel at gå hjem på.