Rektors Klumme
Her på siden har vi samlet rektor Mogens Polds klummer til dig. Den aktuelle klumme finder du under “aktuelt”.
“Festen – for ikke mindre end 500 tilmeldte elever – blev afviklet i gymnasiets kantineområde, studieområde og i vores fantastiske, lukkede skolegård.
Når eleverne er til fest på gymnasiet, forlader de ikke skolen, før de forlader festen.”

-
Fredag den 18. marts havde vi gymnasiefest for eleverne på Randers Statsskole. Som rektor var jeg selv til stede sammen med tre lærere og skolens serviceleder.
Festen – for ikke mindre end 500 tilmeldte elever – blev afviklet i gymnasiets kantineområde, studieområde og i vores fantastiske, lukkede skolegård. Når eleverne er til fest på gymnasiet, forlader de ikke skolen, før de forlader festen.
Festen var arrangeret og blev afviklet af eleverne selv, nemlig skolens festudvalg, som i det hele taget havde sat dagen, aftenen og den første del af natten af til arrangementet. For det var også eleverne selv, der stod for oprydningen efter den fest, der begyndte kl. 19.30 og sluttede kl. 24.00.
Det politiske bagtæppe
Elevfestens bagtæppe blev og er uundgåeligt regeringens aktuelle sundhedsudspil: ”Gør Danmark sundere” og den generelle sundhedsdiskurs i det hele taget. Udspillet er, at unge under 18 år ikke skal kunne købe alkohol, ligesom man ønsker unge en nikotinfri fremtid.
Rygning var ikke en del af elevfesten denne fredag. For loven siger allerede, at det er forbudt for elever at ryge på gymnasiet, både i og uden for skoletiden. Dette skal vi naturligvis håndhæve. Loven omfatter også indtagelse af snus. Her kan det unægteligt være vanskeligere at danne sig et overblik, men bestræbelserne består.
Er forbud vejen frem?
Men eleverne, også de elever, der ikke er fyldt 18 år, kunne denne aften købe øl og Breezers til deres lukkede gymnasiefest.
På baggrund af den verserende debat er spørgsmålet derfor nærliggende: Skal det faktisk være slut med at afholde elevfester på gymnasiet, hvor der bliver solgt alkohol til eleverne? Vi må afvente og naturligvis efterleve den beslutning, som Folketinget måtte træffe.
Jeg tvivler dog på, at sådanne hurtige og tilsyneladende enkle politiske beslutninger, der indebærer forbud, med et snuptag vil ”gøre Danmark sundere”.
Festen blev afviklet under ordnede forhold og med voksne til stede, der til enhver tid kunne afhjælpe og tage hånd om eventuel uheldig og utilsigtet adfærd blandt eleverne. Og den energi og lyst til samvær og fest, der kendetegner og udmærker vores ungdom, lader sig sådan en fredag i marts næppe begrænse eller hæmme af langsigtede politiske ambitioner, der har en gennemsnitslevealder for befolkningen som pejlemærke.
Randers Statsskoles gymnasiefest denne fredag forløb godt. Det blev ikke nødvendigt for mig som rektor at kontakte én eneste forældre, hvilket jeg altid vil gøre, hvis en elev er for beruset til at være en del af festen.
Har eleverne faktisk allerede lyttet til sundhedsstyrelsens ”anbefalinger”?
Har undervisningen faktisk båret frugt, når vi som gymnasium underviser i blandt andet sundhedsfaglige emner? Skal vi måske i højere grad tilstræbe at lave anbefalinger og tage diskussionen med vores unge mennesker frem for at lave forbud?
Mon ikke vi fortsat skal tilstræbe at være rammesættende for de unges fest- og alkoholkultur – herunder sørge for alternativer, så som gratis flaskevand og kaffebar med lydhøre lærere bag disken? Alternativet kunne nemt blive en mere autonom festkultur.
Måtte denne fest ikke blive den sidste livsbekræftende fest på Randers Statsskole.
Mogens Pold