Som elev på Randers Statsskole har du mulighed for at få vejledning af skolens læse-, matematik- og studievejledere samt psykologisk rådgivning.
Der er desuden etableret en mentorordning på skolen.
-
Skolens læsevejledere, Susanne Maj Egholm Pedersen (sp@randersstatsskole.dk) Tine Møller Koldsø (ti@randersstatsskole.dk), Hanne Holm Brøndum (hb@randersstatsskole.dk) og Mathilde Møldrup-Dalum (mm@randersstatsskole.dk) hjælper de elever, der har læse- og skrivevanskeligheder. Læsevejlederne har kontor ved siden af lokale 9a. Ønsker du en tid i læsevejledningen, skal du skrive til den læsevejleder, som er tilknyttet din klasse:
Susanne Maj Egholm Pedersen
1h, 1w
2e, 2y
3a, 3c, 3e, 3xTine Møller Koldsø
1d
2ø
3b, 3d, 3h, 3u, 3w, 3y, 3zMathilde Møldrup-Dalum
1c, 1m, 1u, 1z
2b, 2c, 2dHanne Holm Brøndum
1a, 1x, 1ø
2h, 2u, 2w, 2xI 1.g screener vi på Randers Statsskole alle elever for læse- og skrivevanskeligheder i en dansktime. I læsevejledningen analyserer vi efterfølgende resultaterne og vurderer, hvilke elever, vi skal tilbyde en samtale og en yderligere test. Med denne praksis ønsker vi at hjælpe elever med læse- og skrivevanskeligheder godt igennem de tre år på gymnasiet. Når vi vurderer, at en elev kan få brug for støtte under uddannelsen, tilbyder vi eleven Undervisningsministeriets ordblindetest. Er eleven under 18, skal forældrene underskrive en samtykkeerklæring, som giver os lov til at teste eleven og søge om støtte. Hvis elever har særlige behov, kan læsevejlederne ansøge om studiestøttetimer, elektroniske hjælpemidler og forlænget tid til eksamen.
Støttemuligheder og hjælpemidler
Alt efter hvilken funktionsnedsættelse du har, er der mulighed for forskellige former for støtte. Mere om SPS-støtteformer her.
Oplysningspligten i ordblindetesten
Samtykkeerklæring til ordblindetest
Skolen har desuden licens til AppWriter Cloud, der indeholder læse- og skriveprogrammer udviklet til ordblinde og læse- og skrivesvage elever. Læsevejlederne kan hjælpe eleverne til at bruge AppWriter Cloud strategisk for at kompensere for disse vanskeligheder. Programmerne kan benyttes af alle skolens elever i det daglige og kan være en god hjælp – også i forbindelse med fremmedsprogsundervisningen.Vores undervisningsassistent
Udover skolens IT-kontor, som blandt andet hjælper med installation af hjælpemidler på elevernes computere, har vi også en undervisningsassistent tilknyttet læsevejledningen. Undervisningsassistenten er elev på skolen og bruger af læse- og skriveprogrammerne. Når en elev er blevet udstyret med elektroniske hjælpemidler, er det muligt at få undervisning i programmerne af vores undervisningsassistent. I år er det Signe Brandborg Rasmussen fra 2.h, der er tilknyttet ordningen.
Til forældre
Vi oplever, at vores elever i læsevejledningen har god opbakning hjemmefra, og I er som forældre altid velkomne til at skrive til os, hvis I har spørgsmål. Forældre er også meget velkomne til at deltage i et indledende møde med læsevejlederen. Ordblindetest af elever under 18 år og efterfølgende ansøgning om støtte kan kun foregå med forældrenes samtykke.
Netværkssamarbejde
Randers Statsskole deltager i et netværkssamarbejde, som skal lette overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse for ordblinde elever.
Mere om samarbejdet: ORDBLIND I RANDERS/ORDBLINDE I OVERGANGE TIL UNGDOMSUDDANNELSE.
-
Hjælp og vejledning til elever med matematikvanskeligheder
På Randers Statsskole ønsker vi at tage hånd om de elever, der har matematikvanskeligheder. Vi tilbyder derfor understøttende hjælp og vejledning, så der kan kompenseres for eventuelle ‘matematikhuller’. Matematikvejledningen støtter med fokus på generel hverdagsmatematik, men også i forhold til faget matematik på gymnasiet.
I introperioden i 1.g screenes alle elever og på baggrund af testresultatet tilbydes udvalgte elever en samtale og eventuel opstart af forløb. Forløbet kan være individuelt eller i en mindre gruppe afhængig af elevens evner og motivation. Elever kan desuden få matematikvejledning, hvis en udfordring opstår senere på skoleåret.
Skolen har tilknyttet to matematikvejledere, Christina Vinther (CH) og Kamilla Mätzke (MZ). Som elev er man altid velkommen til at kontakte matematikvejledningen, hvis man føler sig ekstra udfordret af matematikken.
-
Randers Statsskole har tilknyttet fem studievejledere: Lisbeth Gry Hjørlund Laustrup, Annette Dam Hyldal, Katja Stoltenberg, Helle Bertelsen og Søren Ørum Schmidt. Studievejlederne er også lærere på skolen. Hver klasse har tilknyttet en studievejleder. Studievejlederne har kontor i lokale 11, som ligger i stueplan. Studievejlederne bestræber sig på at hjælpe dig, så du både fagligt og socialt får bedst muligt udbytte af din gymnasietid.
Hvad kan du bruge din studievejleder til?
I studievejledningen kan du altid søge hjælp og råd i forhold til skolegangen, og du kan drøfte personlige, faglige eller sociale problemer. Studievejlederne giver både kollektiv vejledning, rådgivning og information i klasserne, men yder også individuel vejledning og støtte til dig, der måske har brug for samtaler over længere tid.
Studievejlederne samarbejder med Hold Fast-teamet, som er den psykologiske rådgivning, der er tilknyttet skolen. Hvis du sammen med din studievejleder vurderer, at du kan have brug for og gavn af samtaler med en psykolog, skal din studievejleder udfylde et henvisningsark sammen med dig.
Studievejlederen har selvfølgelig tavshedspligt og behandler derfor enhver henvendelse fortroligt og professionelt.
I løbet af gymnasieforløbet får hver klasse besøg af studievejlederen flere gange. Foruden praktiske informationer vil møderne omhandle gode studievaner, notatteknik og læsestrategier, og vi vil også snakke om trivsel og klasserumskultur. I løbet af efteråret i 1.g vil studievejlederne også orientere om de forskellige muligheder op til dit endelige valg af studieretning.
En af skolens studievejledere har fast træffetid hver dag i lokale 11
fra klokken 9.30-11.15.Du kan se i Lectio, hvilken studieleder, der er på kontoret den pågældende dag. Du – eller dine forældre – er altid velkomne til at tage kontakt.
Du kan også aftale en tid til samtale ved at skrive en besked til din vejleder i Lectio eller sende en mail.
Mailadresser og klassefordeling:
Lisbeth Gry Hjørlund Laustrup
hj@randersstatsskole.dk
G8, 1x, 2e, 3c, 3e, 3yAnnette Dam Hyldal
ah@randersstatsskole.dk
G9, G10, 1y, 1z, 2b, 2w, 2x, 3w, 3xHelle Bertelsen
be@randersstatsskole.dk
G1, G2, G3, 1a, 1b, 1c, 2d, 2y, 2ø, 3b, 3uKatja Stoltenberg
kg@randersstatsskole.dk
G7, 1w, 3d, 3zSøren Ørum Schmidt
ss@randersstatsskole.dk
G4, G5, G6, 1d, 1e, 1u, 2c, 2h, 2u, 3a, 3hSpørgsmål vedr. videregående uddannelse
Studievejledernes primære opgave er at støtte og vejlede dig under gymnasieforløbet – herunder hjælpe dig til at gennemføre og fastholde uddannelsen.
Vejledningen i forhold til tiden efter gymnasiet – videregående uddannelse, orlov m.v. varetages af landsdækkende Studievalgscentre. Randers Statsskole er tilknyttet Studievalg Danmark I løbet af de tre år i gymnasiet får klasserne besøg af en vejleder, som også træffetid for individuelle samtaler i løbet af året. Mere om Studievalg Danmark.
-
Nogle elever kan i løbet af gymnasietiden få behov for psykologisk bistand. Randers Statsskole tilbyder skolens elever psykologhjælp gennem ”Hold Fast”, som er en psykologisk rådgivning, der er tilknyttet ungdomsuddannelserne i Randers.
Formålet er at hjælpe elever, der i en kortere periode kan have særligt behov for støtte, til at gennemføre gymnasiet. Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke er tale om et egentligt behandlingstilbud, idet Hold Fast-teamet kan tilbyde et begrænset antal samtaler til den enkelte elev.
Hold Fast-teamet består af flere psykologer, og der er normalt en psykolog til rådighed for skolens elever to dage om ugen i Vejledningshuset.
Psykologen tilbyder individuelle samtaler, men arrangerer også mere gruppebaserede forløb som eksempelvis eksamensangstkurser. Elever skal ikke betale for psykolog-samtaler.
Henvisning til Hold Fast – elever
Det er din studievejleder, der kan henvise dig til psykologen. Oplever du problemer, som i høj grad påvirker din psykiske trivsel og din skolegang skal du altså kontakte din studievejleder, der vil hjælpe dig med at afklare, om du kan have glæde af samtaler med psykologen. Hvis I vurderer, at dette er tilfældet, udfylder din studievejleder et ’henvisningsskema’ sammen med dig. Du bliver i første omgang tilbudt en afklarende samtale med psykologen og herefter eventuelt et samtaleforløb.
Både du og dine forældre er altid velkomne til at kontakte din studievejleder pr. telefon eller mail. Gymnasiets kontor (86 41 08 44) kan hjælpe med kontaktoplysninger til den relevante studievejleder, hvis det er nødvendigt.
-
Randers Statsskole har mulighed for at tilbyde en særlig mentorordning, da skolen kan ansøge om specialpædagogisk støtte (SPS) til elever, der har en dokumenteret funktionsnedsættelse. Hvis en elev på baggrund heraf bevilliges støtte, får eleven én af skolens lærere som mentor. Støtten vil have form af møder mellem elev og mentor, hvor der er fokus på at mestre skolehverdagen.
Ansøgning om SPS og koordination af mentorordningen varetages af skolens studievejledning. Kommende elever kan anføre i Optagelse.dk, hvis de har behov for SPS. Elever som undervejs i gymnasieforløbet får brug for at ansøge om SPS/mentor, skal kontakte deres studievejleder. Mentorordningen kan fungere hele gymnasieforløbet eller så længe behovet eksisterer, dog under forudsætning af at skolen fortsat får bevilliget støttetimer til eleven.
-
Lisbeth Gry Hjørlund Laustrup
Fag: Engelsk, billedkunst, design & arkitektur
-
Tine Møller Koldsø
Fag: Oldtidskundskab, dansk, græsk, latin, almen sprogforståelse