Randers Statsskoles studie- og ordensregler er udarbejdet i henhold til Ministeriets Bekendtgørelse BEK nr. 316 af 27. marts 2025 om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser.
Randers Statsskoles studie- og ordensregler skal medvirke til at opfylde uddannelsens formål og fremme skolens værdigrundlag, hvor demokrati, ligeværd, rummelighed og gensidig respekt er centrale begreber.
Studie- og ordensreglerne vedrører dels den skemalagte undervisning, herunder eksamen og prøver, dels øvrige aktiviteter på og uden for skolen som ekskursioner og studieture, og endelig elevernes fritid i det omfang elevers adfærd uden for skoletiden har direkte indflydelse på undervisningen og de mellemmenneskelige relationer.
Rektor kan i medfør af studie- og ordensreglerne iværksætte sanktioner over for elever, der tilsidesætter reglerne. Sanktionsmulighederne er angivet nedenfor.
-
Skoledagen:
Elevernes skema og eventuelle skemaændringer fremgår af Lectio, som er skolens administrative system. Skolen kan med dags varsel foretage ændringer i skemaet inden for den almindelige undervisningstid.
Udvalgsmøder, der indebærer elevdeltagelse, kan finde sted efter den almindelige skoledags ophør, men varsles i så fald i god tid.
Frivillige aktiviteter som studiecaféer, musik- og idrætsaktiviteter kan ligeledes finde sted efter skoledagens ophør. Deltagelse i disse aktiviteter er netop frivillig, men i nogle tilfælde kan skolen planlægge, at elever er til stede i studiecaféen.
Mødepligt:
Elever har mødepligt til al undervisning og pligt til at aflevere skriftlige opgaver. Disse regler er nærmere beskrevet i skolens politik for fastholdelse, fremmøde og fravær.
Mødepligten omfatter:
- skemalagte lektioner med eller uden lærertilstedeværelse
- anden aftalt undervisning – herunder selvstændigt arbejde og virtuel undervisning
- fællesarrangementer, fx fællestimer, fællessamlinger og idrætsdage
- årsprøver, terminsprøver og eksamen
- ekskursioner og studieture med begrænset elevbetaling
Studieaktivitet:
Elever skal være studieaktive. Studieaktivitet indebærer, at man møder forberedt til den daglige undervisning, tager ordet, lytter, deltager engageret i klasseundervisning og gruppearbejde, bidrager til et godt klassemiljø og afleverer skriftlige opgaver til fastsatte tidspunkter. Studieaktivitet er en betingelse for at få SU.
Fravær:
Det er vigtigt for skolen, at alle elever trives og bliver en del af det skole-, hold- og klassefællesskab, der er en forudsætning for al undervisning. Derfor søger skolen til enhver tid at støtte og vejlede eleverne, så de kan fastholdes i uddannelsen. Lærerne registrerer fravær i hver lektion. Fraværsregistreringen er elektronisk, og den enkelte elevs eventuelle fravær fremgår af Lectio.
Hvis en elev er fraværende, redegør han eller hun selv for årsagen i Lectio. Ledelsen er i samarbejde med skolens studievejledere opmærksom på fraværet.
Hvis eleven er under 18 år, inddrages elevens forældre i elevens trivsel, læring og fravær.
Elever, der deltager i skolearrangerede aktiviteter som idrætsstævner, musikarrangementer, møder og kurser, og som derfor ikke kan deltage i den almindelige undervisning, kan få fraværet godskrevet ved henvendelse til kontoret.
Ledelsen vurderer i samarbejde med studievejlederen, hvornår evt. fravær påtales.
Elever, der på grund af længerevarende sygdom ikke kan følge den almindelige undervisning, kan tilbydes sygeundervisning. Ledelsen kan afkræve en elev en lægeattest eller tilsvarende dokumentation. Sygdommen kan dog have et sådant omfang, at elevens lærere ikke med rimelighed kan give troværdige, afsluttende standpunktskarakterer. I disse tilfælde skal eleven aflægge prøve i faget/fagene.
Der henvises i øvrigt til ”Regler for fremmøde og fravær”.
Fritagelse for deltagelse i undervisningen:
Elever kan i særlige tilfælde blive fritaget for deltagelse i dele af undervisningen. Skolen kan bede om en lægeattest som dokumentation for anmodningen om fritagelse. Elever, der grundet sygdom er helt fritaget for idræt, skal som udgangspunkt have et erstatningsfag. Der henvises i øvrigt til punktet ”Idræt, fremmøde og fravær”.
Skriftlige opgaver:
I en lang række fag tildeles der såkaldt ”fordybelsestid” til elevernes selvstændige skriftlige hjemmearbejde, idet det er et centralt fagligt mål, at eleverne opnår studieforberedende skrivekompetencer.
Skriftlige opgaver skal afleveres til den fastsatte tid og i den afleveringsform, som er aftalt med læreren. Faglærerne har pligt til at oprette og påføre afleveringsfrist for skriftlige opgaver i Lectio med angivelse af afleveringsfrist. Elever kan i ekstraordinære tilfælde – og inden den fastsatte afleveringsdato – anmode om udsættelse. Det er læreren, der afgør, hvorvidt der kan gives en ny frist.
Elever, der ikke afleverer en opgave til den fastsatte tid i et givent fag uden forudgående aftale, kan – efter læreres vurdering – pålægges at udfærdige opgaven i den førstkommende lektion i faget efter opgaveafleveringsfristens udløb. Opgaven afleveres, når lektionen er slut. Læreren kan også rette henvendelse til klassens ledelsesrepræsentant, der kan arrangere ’skrivestue’ for eleven i en mellemtime eller uden for almindelig skoletid. Ledelsen vurderer i samarbejde med studievejlederen, hvornår ’skriftligt fravær’ påtales.
Snyd i forbindelse med undervisningen/skriftlige opgaver:
I forbindelse med opgaveskrivningen i gymnasiet lærer eleverne, hvordan de frugtbart kan gøre brug af andres arbejde, undersøgelser og forskning, og hvordan de citerer korrekt og angiver kildehenvisninger.
Snyd i forbindelse med undervisningen, herunder skriftlige opgaver, accepteres selvsagt ikke. Der kan ikke opstilles en endegyldig definition af, hvornår der foreligger snyd, men det forventes, at eleven til enhver tid afleverer sin egen og selvstændige besvarelse. Overordnet set gælder, at der er tale om snyd, hvis en elev anvender uretmæssig hjælp og gør andres ord til sine egne – herunder lader en anden udarbejde opgaven, genererer opgaver ved hjælp af AI, skriver af fra andre, fra bøger, fra hjemmesider eller lignende uden at anvende citationstegn og angive kilde, eller anvender egne tidligere bedømte opgaver uden at henvise hertil. Der er ligeledes tale om snyd, hvis elever medvirker til eller tilskynder andre til snyd.
Konstateres det, at der er tale om snyd, kan eleven pålægges at udfærdige en ny, selvstændig opgave. Er det alene dele af en opgave, der er behæftet med snyd, kan læreren vælge at vurdere opgaven på baggrund af de dele, der anses for elevens selvstændige arbejde. Gentagelser kan føre til yderligere sanktioner.
Eksamen og årsprøver:
Deltagelse i eksamen og årsprøver er obligatorisk. Alle elever modtager før hver eksamenstermin skriftlig og mundtlig information om eksamen og årsprøver – herunder forholdsregler i forbindelse med eventuel sygdom.
Ved sygdom på en eksamens- eller årsprøvedag skal den pågældende elev (eller pårørende) så tidligt som muligt på eksamensdagen kontakte skolens kontor. Eleven skal herefter rekvirere en lægeattest, der dokumenterer sygdom.
Hvis en elev udebliver fra en eksamen uden forudgående aftale, betragtes eleven som udeblevet fra eksamen uden gyldig grund. Eleven har ikke ret til en ny eksamen.
Snyd i forbindelse med eksamen og prøver:
Snyd i forbindelse med eksamen accepteres selvsagt ikke. Ved mistanke om snyd, kan skolen tilbageholde elevens computer, mens sagen undersøges. Ved konstatering eller ved bestyrket mistanke om snyd, bedømmes besvarelsen/præstationen ikke, uanset omfanget af snyd. Snyd medfører enten bortvisning fra prøven i faget, hvorved eleven først kan indstilles til prøve i faget i den efterfølgende eksamenstermin, eller karakteren -3.
Konstateres snyd i forbindelse med øvrige prøver, vurderer skolen i hvert enkelt tilfælde, hvilken konsekvens det skal have.
Der henvises i øvrigt til ”Information om skriftlige og mundtlige prøver”.
Oprykning:
Ved et lærerforsamlingsmøde ved et skoleårs afslutning drøfter lærerne elevernes udbytte af undervisningen. Elever med mindst 2.0 i gennemsnit af de karakterer, der er opnået ved skoleårets slutning, har retskrav på oprykning til næste klassetrin.
Skolen kan nægte oprykning for elever, hvis gennemsnit ved skoleårets slutning er under 2.0, hvis det samtidig vurderes, at elevens udbytte af undervisningen ikke har været tilstrækkeligt.
-
Ordensreglerne skal medvirke til at sikre et trygt undervisnings- og læringsmiljø, hvor en god omgangsform og – tone sikrer, at ingen – hverken elever eller ansatte – krænkes, fysisk, psykisk eller verbalt.
Sprog:
Elever skal i enhver henseende udvise en respektfuld og anerkendende omgangstone i den daglige samtale i forbindelse med undervisningen, på de sociale medier og i skoleblade og årbøger som eksempelvis ”Blå Bog”. De skal på den måde være med til at sikre, at ingen elever og ansatte udstilles. Institutionens fælles undervisnings- og samtalesprog er dansk, bortset fra naturligvis i fremmedsprogsundervisningen og i mødet med fremmedsprogede.
Mobning:
Skolen er opmærksom på hver enkelt elevs trivsel og udbytte og anser det for betydningsfuldt, at alle elever føler et tilhørsforhold til skolen og opfatter sig som del af et forpligtende fællesskab. Mobning i enhver henseende – herunder på de sociale medier – er i modstrid med skolens værdier og en skoleform, som skal kunne rumme forskelligheden. Alle, der udsættes for eller bliver opmærksomme på mobning, har derfor pligt til at reagere. Det er under ingen omstændigheder tilladt at udvise voldelig og truende adfærd.
Der henvises i øvrigt til skolens ”Antimobbestrategi”.
Lyd- og billedoptagelser:
Der må (medmindre det indgår som en del af undervisningen) ikke laves lyd- og/eller billedoptagelser i forbindelse med undervisningen og øvrige aktiviteter knyttet hertil, uanset om denne er tilrettelagt som fysisk undervisning på skolen eller som virtuel undervisning. Også uden for den etablerede undervisning skal elever udvise stor agtpågivenhed i forhold til lyd- og billedoptagelser, ikke mindst videreformidling/deling heraf. Dette gælder i særlig grad optagelser med et indhold, der kan krænke elevers eller ansattes personlige integritet eller blufærdighed.
Computer, mobiltelefon og lign.:
Det er vigtigt at skabe de bedst mulige rammer for et lærings- og arbejdsmljø, hvor der er rum til uforstyrret faglig fordybelse, og hvor hver enkelt elev har de bedste forudsætninger for at rette opmærksomheden mod den undervisning og samtale, der finder sted. Alle former for “skærme” betragtes i undervisningen som arbejdsredskaber, og det er læreren alene, der regulerer elevernes brug af skærme. I begyndelsen af alle lektioner indsamles mobiltelefoner i et aflåst skab, ligesom alle computere skal lukkes fra timens begyndelse. Al computeraktivitet, der ikke er relevant for undervisningen, er uacceptabel.
Elever skal benytte skolens netværk via en personlig kode. Denne må ikke videregives til andre. Skolen har hjemmel til at foretage logning og monitorering i skoletiden og i forbindelse med eksamen.Eleverne er gjort bekendt med skolens regler for brug af computere. Der henvises i øvrigt til Randers Statsskoles ”Skærmpolitik”.
Spisning:
Spisning finder normalt sted i skolens kantineområder, ved bordene på gangene og udenfor – og kun i pauser og mellemtimer. I undervisningslokalerne må spisning kun finde sted efter aftale med læreren.
Rygning:
Det følger af Lov om røgfri miljøer (LBK nr. 1632 af 18/6 2021), at det ikke er tilladt for elever at ryge eller anvende tobaksvarer, tobakssurrogater eller urtebaserede rygeprodukter i skoletiden, hverken på eller uden for skolens grund.
Uden for den almindelige skoletid må rygning eller anvendelse af tobaksvarer, tobakssurrogater eller urtebaserede rygeprodukter ikke finde sted på skolens matrikel.
Alkohol:
Det er forbudt at medbringe alkohol på skolens matrikel, og elever må ikke drikke alkohol på skolens område i og uden for skoletiden, herunder i forbindelse med aktiviteter, som træder i stedet for almindelig undervisning. Det er ligeledes forbudt at møde op i påvirket tilstand.
Ved konkret mistanke om, at en elev er påvirket, kan skolen anmode eleven om at lade sig teste.
Ved særlige lejligheder, fx i forbindelse med skolefester og fredagscaféer, kan skolen tillade udskænkning af alkohol (øl og bordvin) i begrænset omfang.
Rusmidler:
Det er forbudt at møde op i påvirket tilstand, at indtage eller at være i besiddelse af euforiserende stoffer på skolen og på skolens matrikel både i og uden for undervisningstiden. Det er ligeledes forbudt at møde påvirket, indtage eller at være i besiddelse af euforiserende stoffer i forbindelse med alle slags skolerelaterede aktiviteter uden for skolen.
Ved konkret mistanke om, at en elev er påvirket, kan skolen anmode eleven om at lade sig teste.
Religion og ideologi:
Med begrundelse i religionsfriheden er alle fri til at dyrke deres religion i det omfang det ikke strider mod uddannelsens formål om åndsfrihed, ligeværd og demokratisk dannelse.
Det er ikke tilladt at tilskynde eller påvirke til ekstreme eller fundamentalistiske holdninger og adfærd – herunder social kontrol, som er i strid med grundlæggende friheds- og menneskerettigheder og i strid med formålet med gymnasieuddannelsen.
Skolen har ret og pligt til at afvise materiale af ekstremistisk eller diskriminerende karakter.
Parkering:
Parkering må ikke finde sted i alléen, langs med eller på brandveje, i park eller skolegård, medmindre der er tale om særlig skiltning i forbindelse med begivenheder. Parkering i skolens ’Nordgård’ er forbeholdt ansatte.
Forsikringsforhold:
Skolen har ikke forsikringer, der dækker elever eller deres ejendele, hverken i den daglige undervisning eller i forbindelse med øvrige aktiviteter – herunder studierejser. Elever har ansvar for egne handlinger og er omfattet af de almindelige regler for erstatningspligt.
Studieture:
Elever, der deltager i studieture arrangeret af Randers Statsskole, skal, når de tilmelder sig, underskrive og dermed acceptere et regelsæt for adfærd på ekskursioner eller studieture arrangeret af Randers Statsskole. De deltagende lærere præsenterer disse minimumsregler for eleverne og kan eventuelt aftale yderligere regler. Som hovedregel gælder, at elever skal følge de deltagende læreres anvisninger, at de skal deltage aktivt i turens program, og at de i tilfælde af overtrædelse af reglerne og almindelige normer for god opførsel kan sendes hjem for egen regning.
Er en elev tilmeldt en studietur eller ekskursion, er tilmeldingen bindende. Hvis en elev i tilfælde af sygdom, udmeldelse eller andre forhold alligevel ikke deltager i studieturen, tilbagebetaler skolen ikke indbetalt depositum.
Studieture og rejser er i udgangspunktet alkoholfrie.
Elever, der deltager i rejser og studieture, forventes selv at tegne rejse- og eventuel afbestillingsforsikring.
Bygninger og inventar:
Elever skal behandle skolens bygninger og udendørsarealer, inventar, udstyr og undervisningsmaterialer ordentligt. Det er derfor en selvfølge, at de rydder op efter sig i lokaler, på gangarealer og i kantine, lukker vinduer og sætter stole op efter hver lektion og i øvrigt benytter skolens affaldssortering. Skolen kan pålægge elever erstatningsansvar for ødelagt inventar.
Bøger og undervisningsmaterialer:
Næsten alle bøger og andre undervisningsmaterialer stilles gratis til rådighed for eleverne i den tid, de er elever på skolen, og det er elevernes ansvar at behandle materialerne ordentligt. Det fremgår af Lectio, hvilke bøger eleven har pligt til at aflevere ved et skoleårs slutning. Skolen opkræver erstatning for bortkomne eller ødelagte bøger.
Egenbetaling af undervisningsmaterialer:
Skolen kan i begrænset omfang og i henhold til lovbestemmelserne bede eleverne om at anskaffe og betale dele af undervisningsmaterialet selv, typisk forud for deres start i 1.g.
-
Randers Statsskole kan iværksætte en sanktion eller en kombination af flere sanktioner over for elever, der tilsidesætter skolens studie- og ordensregler. Sanktioner spænder fra advarsler til tab af retten til at blive indstillet til eksamen eller bortvisning. Sanktioner iværksættes altid efter konkret vurdering, således at det sikres, at sanktionen står i rimeligt forhold til forseelsens omfang, og således at det sikres, at lovgivningen overholdes. I særlige tilfælde kan skolen iværksætte betingede sanktioner.
Når en elev er under 18 år, inddrages forældre.
Nedenstående sanktioner iværksættes i reglen efter samtale og/eller pædagogisk tilrettevisning og efter bestemmelserne i forvaltningsloven – herunder forudgående partshøring.
- Skriftlig advarsel
- Hel- eller delvis udelukkelse fra konkrete arrangementer eller aktiviteter.
- Midlertidig udelukkelse fra undervisningen i op til 10 dage. Der registreres fravær i perioden.
- Forbud mod i en nærmere angivet periode at medbringe og anvende private genstande på skolen.
- Tilbageholdelse af private genstande i op til et døgn. Eleven forpligter sig på at aflevere en given genstand ved anmodning herom.
- Henvisning til at aflægge prøve i ét eller flere fag, der kan afsluttes med prøve på pågældende klassetrin.
- Fortabelse af retten til at blive indstillet til prøve i ét eller flere fag, hvorved prøve i det eller de pågældende fag først kan aflægges det følgende år, hvis skolen i øvrigt vurderer, at eleven kan rykke op til næste klassetrin.
- Bortvisning (udskrivning) fra skolen og henvisning til at færdiggøre uddannelsen på anden institution efter skolens forudgående aftale med den anden institution.
- Bortvisning (udskrivning) fra skolen.
Midlertidig hjemsendelse og begrænset adgang til institutionen
Skolen har hjemmel til, hvis det skønnes hensigtsmæssigt af hensyn til den almindelige retsbevidsthed eller for umiddelbart at opretholde orden og samvær, midlertidigt at hjemsende en elev umiddelbart, og før partshøringen er gennemført, mens en given sag undersøges.
En sanktion kan gøres betinget af, at eleven ikke igen overtræder studie- og ordensreglerne, evt. i en nærmere fastsat periode. Ligeledes kan en sanktion gøres betinget af nærmere vilkår som fx, at en skade udbedres eller, at eleven i øvrigt retter op på forseelsen fx gennem mægling med evt. forurettede.
-
Elever (og forældre) kan klage over institutionens afgørelse efter bekendtgørelsen eller efter skolens studie- og ordensregler samt over institutionens afgørelse om nægtelse af oprykning til næste klassetrin. Adgangen til klage er begrænset til retlige spørgsmål, jf. § 72 i Lov om gymnasiale uddannelser. Dvs. at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet kun kan behandle klagen, hvis skolen i forbindelse med sin afgørelse har tilsidesat reglerne i bekendtgørelsen eller i sagsbehandlingen ikke har overholdt bestemmelserne i forvaltningsloven.
Klagen skal sendes direkte til rektor, der behandler klagen, men stiles/referere til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Klagen skal efter bestemmelserne være skolen i hænde senest 10 dage (inkl. dage uden undervisning) efter en given sanktion. For en klage over en afgørelse om en sanktion over bekendtgørelsen § 5 stk. 2 (skriftlig advarsel) eller § 6 stk. stk. 1 (udelukkelse fra konkrete arrangementer, midlertidig udelukkelse fra undervisning, forbud mod at medbringe private genstande) er klagefristen dog 5 dage (inkl. dage uden undervisning).
Hvis skolen ikke på baggrund af klagen imødekommer den fuldt ud, og eleven ikke har trukket sin klage tilbage, udarbejder skolen sine eventuelle bemærkninger til klagen. Skolen sender disse bemærkninger til eleven, så de er modtaget af eleven senest efter 7 dage (inkl. dage uden undervisning) efter, at skolen har modtaget klagen. Eleven skal herefter have haft lejlighed til med en frist på 5 dage (inkl. dage uden undervisning) at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger til skolens bemærkninger til klagen. Sammen med klagen og sine eventuelle bemærkninger sender skolen elevens eventuelle bemærkninger til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet senest 4 dage, inklusive dage uden undervisning, efter skolen har modtaget dem eller efter udløbet af elevens frist for at fremkomme med sine eventuelle bemærkninger.
En klage over en sanktion har ikke opsættende virkning medmindre skolen henholdsvis styrelsen i ganske særlige tilfælde, træffer beslutning herom.
Randers Statsskole, rev. 7. april 2025
Der henvises til Bekendtgørelse om studie- og ordensregler i de gymnasiale uddannelser.